De ce ai tot timpul poftă de dulce?

Bomboane, biscuiti, batoane de ciocolata si alte ispite dulci… iti vine greu sa iti potolesti pofta de dulce chiar daca pana la urma kilogramele in plus se aduna si diabetul te ajunge din urma?

Citind acest articol vei afla de unde vine pofta interminabila de dulce.

Nu mananci destui feculenti. Daca nu vei consuma destule zaharuri lente sau glucide complexe in timpul zilei, vei avea o mare pofta de dulce. Iata deci un bun motiv pentru a invita mai des la tine in farfurie legumele uscate, pastele sau orezul. Cu o singura conditie insa- trebuie sa le pregatesti al dente.

Ai nevoie sa te bine dispui. Atunci cand un aliment dulce este ingerat, pancreasul este cel care secreta insulina, un lucru care favorizeaza penetrarea L-triptofanului la nivelul creierului. Acest aminoacid se schimba in serotonina, un neurotransmitator care creeaza o senzatie de stare de bine. Un motiv pentru care organismul are nevoie sa consume mai multe alimente dulci.

Esti conditionata din punct de vedere psihologic. Pulsiunile tale dulci pot sa fie provocate de o cauza psihologica. In timpul copilariei, poate ca ai fost obisnuita sa primesti un aliment dulce pe post de consolare sau recompensa. Si chiar si la varsta adulta, ajungi sa vezi zaharul drept o modalitate de a trata durerea ta morala. Trebuie insa sa incerci sa cauti o alta modalitate care va compensa efectul de placere sau de satisfactie cauzat de zahar. O activitate sportiva poate sa fie o idee foarte buna.

Esti obiectul unui mecanism de recompensa. Pentru a intelege acest fenomen, trebuie sa ne intoarcem in timp, in Preistorie. Pentru stramosii nostri, oamenii pesterilor, gustul dulce era cel care le permitea sa recunoasca la culegere un fruct sau o leguma gata sa fie cules, in timp ce un gust mai acru indica « atentie, otrava »! pentru a ne incita sa stocam energie deci, creierul nostru a dezvoltat un fel de mecanism de gratifiere in ceea ce priveste zaharul sau mai degraba pentru alimentele care sunt surse de glucide.

Dar in loc sa consumi produse dulci intr-o maniera compulsiva, cel mai bine ar fi sa le consumi in mod constient, ca o completare a meniului.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?