Știi care sunt pericolele telefonului smartphone pentru sănătate?

Telefoanele smartphone ne-au invadat viata de cativa ani incoace. Este adevarat ca ne usureaza viata in foarte multe feluri, dar si ca ne fac sa devenim dependenti de ele. In plus, vin cu un intreg lot de pericole pentru sanatate.

Aici intra pericole neurologice, psihice, dar si fizice.

Telefonul smartphone iti oboseste ochii. Daca petreci mai mult de 2 ore consecutive in fata ecranului telefonului mobil ochii tai vor deveni mai uscati, deoarece nu vei mai clipi atat de des. Dar te vei confrunta in acelasi timp si cu migrene, cu o vedere in ceata si cu ochii obositi.

Telefonul tau smartphone te poate face sa devii deprimat. Studiile recente au ajuns la concluzia ca folosirea frecventa a retelelor sociale poate sa duca la stari de depresie. Daca suntem bombardati cu imagini cu oameni care par fericiti si impliniti, vom incepe sa facem comparatii false si nesanatoase si vom ajunge la scaderea stimei de sine.

Telefonul te poate face sa suferi de nomofobie. Nomofobia, adica teama de a nu avea telefonul la tine sau de a sta prea mult timp departe de el, te poate face sa te gandesti ca nu esti in siguranta daca nu ai telefonul mobil in mana. Dar este o teama irationala. Nu uita ca oamenii puteau trai foarte bine fara telefon acum 15 ani. Ai incredere ca poti sta mai mult departe de telefon.

Telefonul tau smartphone te poate face sa suferi de sindormul soneriei fantoma. Aceasta boala este rezultatul unei angoase cauzata de gandul ca poti rata un mesaj, un telefon sau o notificare.

Telefonul tau smartphone iti poate afecta memoria. Nu mai ai nevoie sa memorezi numere de telefon, de exemplu, deoarece le poti gasi foarte repede cu ajutorul lui. Iar atunci cand nu mai memorezi fapte sau cifre, memoria isi pierde din vivacitate,

Telefonul tau te poate face sa te ingrasi. Da. Este foarte logic- iti pot distrage atentia chiar si de la masa. Si nu vei mai fi constient de momentul in care nu iti mai este foame.

In acelasi timp, iti poate afecta si somnul. Lumina albastra artificiala poate afecta hormonii care provoaca somnul si poate intarzia ora culcarii.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?